Cel mai popular si mai indragit tip de paine indiana – Aloo Parathas – adica un fel de lipii umplute cu o pasta de cartofi in amestec cu diverse condimente. Un deliciu! Atat de bune incat multi prefera sa le manance ca atare, fara nimic altceva, doar ca sa se bucure de gustul lor.
INGREDIENTE pentru ALUAT
1 1/2 cana faina integrala
1/4 lingurita sare
1/3 cana apa
putin ulei sau ghee
INGREDIENTE pentru UMPLUTURA
3 cartofi medii fierti sau copti in prealabil
1 lingurita Adrak (ghimbir pulbere) sau Galangal
1/2 lingurita Haldi (turmeric)
1 lingurita Dhania (coriandru macinat)
1 lingurita Garam Masala sau Curry
1/2 lingurita sare sau dupa gust
METODA
Amestecati faina, sarea si apa si framantati. Puteti adauga apa sau faina asa incat sa iasa un aluat moale dar ferm. Lasati-l sa stea deoparte minim 10 minute.In acest interval curatati cartofii de coaja, zdrobiti-i bine cu o furculita ca si cum ati vrea sa obtineti piure, insa nu atat de fin. Amestecati-i cu condimentele si puneti deoparte.
Mai framantati un pic aluatul inainte de a-l prelucra. Impartiti-l in 6 bile. Luati una din bile, treceti-o bine prin faina si incepeti sa o intindeti sub forma de disc un pic mai mare de o palma, deci grosut.
In mijlocul discului puneti 1-2 linguri amestec de cartofi. Ridicati marginile si lipiti-le bine, ca la coltunasi. Puneti deoparte si faceti la fel si cu celelalte 5.Luati prima bila umpluta, treceti-o prin faina si asezati-o cu motzul in sus. Presati-o usor cu palma ca sa o intindeti putin. Apoi intindeti-o cu sucitorul, sub forma de cerc, insa delicat, ca sa nu se rupa aluatul si sa iasa umplutura afara.Puteti sa intindeti Aloo Parathas cat doriti de groase sau subtiri. Evident, cu cat le faceti mai groase, cu atat va trebui sa le coaceti mai mult timp. Nici foarte subtiri nu trebuie sa iasa din doua motive: 1. vor fi prea uscate si 2. nu veti mai simti gustul de cartofi, deci veti rata placerea pe care o aduc Aloo Parathas. Grosimea ar trebui deci sa fie de cam 2-5 mm. Incercati, vedeti cum va place mai mult.
Procesul de coacere este identic cu cel de la Parathas simple sau de la Chapati. Aveti nevoie de o tigaie de fonta pe care o incalziti bine inainte sa puneti Aloo Parathas in ea. Coaceti pe ambele fete cate 1 minut (focul la mediu, nu mare, ca sa nu se arda) sau pana ce sunt suficient de bine coapte. Eventual le intoarceti pe ambele parti de mai multe ori. Scoateti-le cu spatula intr-un vas pe o bucata prosop de hartie si ungeti delicat cu putin ghee sau ulei pe partea de deasupra. Serviti-le calde sau tineti-le acoperite, intr-un vas ermetic inchis, ca sa ramana fragede si caldute cat mai mult timp. Daca le pastrati astfel, veti observa ca sunt bune de papat si a doua zi.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.